Automatiseringsutstyr

Noen typer verktøymaskiner

Utvalgt bilde Noen typer verktoymaskiner - Noen typer verktøymaskiner

Som vi har fortalt mange ganger på disse sidene, så er verktøymaskinene helt sentrale i den moderne industrien. Dagens fremste maskiner er gjerne store monstre på flere titalls tonn, styrt av datamaskiner og roboter for å gi en nærmest uendelig fleksibilitet.

Men den enkle dreiebenken som noen onkler har i garasjen er også en verktøymaskin. Så hvilke typer verktøymaskiner finnes egentlig? Her skal vi se på noen av de mest kjente.

Post bilde Noen typer verktoymaskiner Fresemaskin - Noen typer verktøymaskiner

Fresemaskin

En fresemaskin, gjerne kalt en fres i dagligtalen, er en maskin med flere blader som kan skjære metall. Å bruke en fres omtales som fresing, og skjer ved at man bruker en fresemaskin som har roterende verktøy. I dag er slike fresemaskiner som regel styrt ved hjelp av datamaskiner, dette omtales som CNC eller datastyrt numerisk kontroll.

Da utfører maskinen forhåndsdefinerte operasjoner, men ved hjelp av avanserte programmeringsspråk kan man raskt omprogrammere styringssystemene.

Data og pengespill

Data har utvilsomt vært svært viktig for utviklingen av industri, men har også gitt oss mange andre nye tilbud i den moderne verden. For eksempel kan vi nå lett søke vinnerlykken og spille om penger på nettet på våre egne personlige datamaskiner (enten de kalles PC eller mobiltelefon). Da kan man for eksempel få en fet Campeonbet bonus og begynne å bygge seg opp en liten spillformue hvis man er riktig heldig.

Post bilde Noen typer verktoymaskiner Dreiebenk - Noen typer verktøymaskiner

Dreiebenk

Dreiebenken er en annen type maskin i metall- og maskinindustri, som er viktig for norsk økonomi.. Den faglærte operatøren kalles en dreier (tilsvarende for fresemaskinen kalles en freser). I dreiebenken roterer som navnet tilsier verktøyet rundt en akse for å skjære, slipe eller bore.